Sayfalar

17 Haziran 2015 Çarşamba

Gök Cisimleri ve Etkileri

Hiç bir burç bilinenin aksine kişi hakkında genel fikir sahibi olabilmemize yetecek kadar bilgi vermez. Eğer böyle olsaydı yeryüzünde 12 tip insan olurdu.
Bize burcumuz sorulduğunda verdiğimiz cevap, doğduğumuz tarihte Güneş’in içinde bulunduğu burçtur. Bu elbette kişi hakkında bilgi verir fakat yeterli değildir.
Astrolojide kullanılan güneş sistemindeki yıldızlar, gezegenler, uydular, asteroitler ve genelin bilmediği daha bir çok unsur vardır.
            Burç dediğimiz takım yıldızlar resimdeki gibi Dünya’nın etrafını bir kuşak gibi sarar. Elbette Dünya küredir ve bu kuşak gerçekte etrafa yayılmış olmasına rağmen, sıkıştırılmış, ziplenmiş hali bu şekildedir ve astrolojik açıdan kullanım kolaylığı sağlar.


            Dünya’dan baktığımızda, Dünya ile Akrep burcu (takım yıldızı) arasına bir gezegen girdiğinde o gezegen Akrep burcudur deriz. Mars girerse Mars Akrep, Venüs girerse Venüs Akrep gibi.. Doğduğumuz anda tüm gezegenler bazen aynı, bazende farklı burçlara denk gelirler ve o burcun karaktersitik yapısını üzerlerine alırlar.
            Bulundukları dereceler, birbirleriyle yaptıkları açılar kişi veya durum hakkında yorum yapabilmemizi sağlayacak doneleri verirler ve daha burada saymadığım başka bir çok unsurlar da eklenerek kişi veya durum hakkında yeterli bilgi edinebilmemize olanak sunar.
            Yeterli bilgiden kasıt hiç bir zaman %100 değildir. Fikir sahibi olup mantık yürütebilecek kadardır. Fikir ve mantığı yürüten de bir insan olduğu için her zaman bir hata, yanlışlık payı vardır.
            Özetle burç dediğimiz takım yıldızlar, bir astroloji haritasındaki gezegen, ev ve diğer unsurların genel karakteristik yapısını anlamamızı sağlayan unsurlardır. Tek başlarına hiç bir şeyi tarif etme durumları yoktur.
Gezegenlere, astrolojik açıdan tarih boyunca insanların gözlemleri ve inançları sonucu bazı anlamlar yüklenmiş ve günümüze kadar gelmiştir.
            Bu anlam yüklemenin nasıllığıyla alakalı bir örnek vereyim;
            Ay Dünya’nın uydusudur, Dünya etrafında belli bir yörüngede, belirlenebilen hızlarda seyahat eder. Bazen yaklaşır, bazen uzaklaşır, tam bir turunu hep aynı zamanda tamamlar. Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda, gel-git yaratıp okyanusları bile yerinden  oynatabilen Ay, vücudumuzun 3/4ü su iken bize neler yapmaz. Kadınlar üzerindeki etkisi, herkes tarafından bilinen ve zaten bilimsel olarak kabul edilmiş bir gerçek. Ay’ın herkes üzerinde benzer veya farklı bir etkisi mutlaka mevcuttur. Ay döngülerine ve o anki ruhsal durumunuza dikkat ettiğinizde kendinizdeki (size sebepsiz yereymiş gibi gelen) değişimleri siz de farkedeceksinizdir.
            Evrende çekim kuvveti, dalga boyları, radyoaktivite gibi duyularımızla tespit edemeyeceğimiz birçok kuvvetler vardır. Bu kuvvetlerin kimi malumumuz, kimi bilmediğimiz keşfedilmeyi bekleyen veya asla keşfedemeyeceğimiz kuvvetlerdir. Evrene baktığımızda bunca yaratılışın bir anlamı olmalı diye düşünmeden edemiyor insan. Düşünmeye ve gözlem yapmaya başladığında ise doğru veya yanlış anlamlar üretmeye başlıyor ve binlerce yıldır üretilen anlamlar nesilden nesile aktarılıyor.
            Bir haritada gezegenler, kendi prensiplerini, denk geldikleri alandaki burcun karakteristik yapısına uygun olarak gerçekleştirirler.Mesela Mars hareketin, eylemin sembolüdür.Mars Başak burcuna denk düşerse, kişi bir işle uğraşıyorken detaylarla uğraşan, en ince ayrıntıya kadar inmeye çalışan, kategorize eden bir tarz görebiliriz. İkizler burcuna denk düşen bir Mars'da ise kişinin, eylemlerini aceleyle, çok hızlı gerçekleştirmeye çalıştığını, farklı konular veya işlerle aynı anda uğraşmaya çalıştığını gözlemleyebiliriz. Fakat haritanın diğer unsurları bu yorumu etkileyerek anlamını değiştirebilirler. Onun için tek bir gezegen ve burç yorumu da kısır kalacak, yanlış olacaktır.
            Bu yorumları örnek olarak verdim. Astroloji haritasından daha önemli olan, tüm haritanın etkilerini değiştirebilecek en önemli unsur irade yani seçimlerimizdir. Evrendeki hiç bir cismin üzerimizde yaptırım yetkisi yoktur, ancak etkisi vardır. Bu durum; biri sizi tahrik ettiğinde kavga edip etmeyeceğinize karar vermenizle aynı şeydir. Tahrik eden kişi sizi kızdırarak kavga etmeye zorlar fakat nihayetinde karar size aittir.
            Gezegenler, burçlar ve diğer tüm unsurların insan hayatı üzerindeki etkileri aşikardır. Bize düşen bunların ne olduklarını doğru şekilde bulmaya çalışmak, insanlığın gelişimi ve hayattaki yerimizi tayin edebilmemiz için kullanmaktır diye düşünüyorum.


Barış CEYLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder